Endometrioza dieta – bytów

1961551025-cucumber-685704_960_720.jpgEndometrioza a należyta dieta

Endometrioza jest schorzeniem, które dopada kobiety. Tytułowana jest wędrującą śluzówką, jest niczym innym jak nadmiernym a przy tym patologicznym rozrostem błony śluzowej macicy. Przyczyny endometriozy są złożone, mogą prowadzić do niej zakłócenia hormonalne, nieposiadanie szkrabów, nawet podłoże genetyczne. Znaczące jest jednak to, że endometrioza może scalać się także z naszą dietą. Jeśli kobieta ma tendencję do przerostów błony śluzowej macicy, cierpi na obfite i bolesne miesiączki, musi zamienić swój sposób odżywiania się na tzw. dietę przeciwzapalną. Endometrioza dieta nie wpływa ujemnie na codzienne funkcjonowanie – w jadłospisie muszą odnaleźć się kiełki, warzywa strączkowe, orzechy, jaja. Powinno się sięgać w głównej mierze po mięso wieprzowe oraz po ryby i owoce morza, przede wszystkim gatunki tłuste, zawierające sporą dawkę kwasu omega 3. Trzeba dodać, iż przy endometriozie wskazane jest odstawić alkohol, papierosy, słodkości, kawę i żywność przetworzoną. Może nie trzeba tych towarów wyrzucać z diety całkowicie, ale niewątpliwie trzeba je zredukować, jeżeli nie kompletnie to co najmniej do czasu załagodzenia objawów chorobowych. Uważajmy również na nadmiar cukru, kofeiny czy czerwonego mięcha, które mogą mieć również negatywny wpływ na stan zdrowia przy endometriozie i mogą prowadzić do nasilenia symptomów chorobowych.